Wie wij zijn

Bij Mei oogst je groenten, bloemen en kleinfruit van het seizoen. De kleinschalige tuinderij werkt op basis van natuurlijke principes. We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest en werken aan een gezonde bodem. Ook vergroten we de biodiversiteit o.a. door bloemen te zaaien voor bijen en andere insecten en takkenrillen aan te leggen waar egeltjes en insecten kunnen schuilen. Samen werken we aan een duurzame, herstellende landbouw.

Bij Mei werkt volgens het CSA-principe: Community Supported Agriculture oftewel gemeenschapslandbouw. Landbouw die door jou als consument gedragen wordt. De tuinder teelt en verzorgt de gewassen waarna je zelf wekelijks kan komen oogsten.

Bij Mei is veel meer dan een akker met groenten en bloemen. Vlakbij de stad is dit een plek om te ontdekken en genieten.

Mariska Verhulst is de initiatiefnemer van Bij Mei. Zij werkte eerder als programmamaker en  creatief producent in de culturele sector. Ze woonde lange tijd in Rotterdam, waarna ze recent verhuisde naar Zoeterwoude. Op haar cv staan veel culturele ontmoetingsprogramma’s. Ze werkte o.a. voor het Terschellings Oerol festival en is de initiatiefnemer van het zomerse stadsfestival Duizel in het Park. Via een goede vriend die een stadsboerderij opzette in Rotterdam kwam ze in aanraking met de biologische landbouw en samen met hem initieerde ze projecten rondom landbouw en voedselproductie. Hoe meer ze leerde, hoe meer vragen er ook kwamen. En hoe meer ze verlangde naar zelf fysiek iets doen aan het systeem; met de handen in de aarde. Dus besloot ze dat uit te zoeken en de opleiding Biologisch Dynamische landbouw te volgen aan de Warmonderhof.

Tegelijkertijd lag daar een wonderschoon stukje land van haar schoonouders, verstopt tussen het asfalt en de weilanden van Zoeterwoude.

En dat stukje land, omzoomd door hoge zwarte elzen, met vruchtbare kleigrond en altijd zorgvuldig en volgens biologisch dynamische principes verzorgd door schoonvader Kees geeft haar nu de mogelijkheid om een duurzame onderneming te starten met gezonde voeding voor mens en bij.

In het groene hart, omringd door snelwegen, op een kleine oppervlakte ecologisch telen maakt misschien geen wereld van verschil als het over de grote problemen van onze tijd gaat. Maar we geloven in het effect van veel kleine druppels op een gloeiende plaat.

Ken je het vlindereffect uit de chaostheorie: het gebied binnen de wiskunde dat dynamische systemen onderzoekt? De vleugels van een vlinder in het ene werelddeel zouden maanden later een tornado in het andere werelddeel kunnen veroorzaken. Onderschat de kracht van het kleine niet.

Bij Mei