Hoe wij werken

Bij Mei is een zelfoogsttuin. Wij telen groenten, bloemen en fruit voor onze lokale gemeenschap. Als deelnemer kom je zelf naar de tuin om te oogsten. Verser kan echt niet èn je ervaart hoe alles groeit en bloeit.

In het kort

Bij Mei teelt op natuurvriendelijke wijze groenten en bloemen van het seizoen. Je kan deelnemer worden van de tuin en vervolgens wekelijks verse groenten en bloemen komen oogsten. Hoe dat werkt?

  • Je koopt geen groente bij Bij Mei, maar je neemt, samen met alle andere deelnemers, een aandeel in de oogst van het komende seizoen
  • Je betaalt voor aanvang van het oogstseizoen jouw aandeel in de oogst vooruit
  • Je financiële bijdrage is gebaseerd op je gezinssamenstelling (gebaseerd op cijfers van het NIBUD, uitgaande van de minimale kosten en ‘gangbare’ niet biologische voeding). Je deelt vervolgens in de oogst naar behoefte van jou en je gezinsleden
  • Het streven is om van mei tot december een gevarieerd, seizoensgebonden aanbod te verzorgen
  • Je krijgt van ons bericht vanaf wanneer je kan komen oogsten
  • Als het oogstseizoen is gestart, sturen we wekelijks een oogstbericht met wat er die week te oogsten is
  • Je komt één keer per week, tijdens de openingstijden, zelf oogsten (en krijgt daarvoor instructies van de tuinder)
  • Je gaat met zo’n 5 verschillende groenten en/of een schitterend geplukt boeket naar huis
  • Er worden af en toe bijeenkomsten georganiseerd om elkaar te ontmoeten en om inzage te geven in het reilen en zeilen van de tuin


Wat zijn de voordelen voor jou?

  • Je draagt je steentje bij aan duurzame natuurinclusieve landbouw in je eigen leefomgeving
  • Je oogst knetterverse groenten en bloemen, verser dan dit krijg je het niet
  • Je eet gezonde groenten zonder bestrijdingsmiddelen en hebt rechtstreeks contact met de tuinder
  • Je doet kennis op van natuurvriendelijk geteelde seizoensgroenten
  • Je bent iedere week even lekker buiten en ontmoet andere mensen op de tuin


CSA oftewel gemeenschapslandbouw

Bij Mei werkt volgens het CSA (Community Supported Agriculture) systeem; oftewel gemeenschapslandbouw. CSA bedrijven telen met respect voor de natuur en het ecologisch evenwicht, voor lokale consumenten. Door je voorafbetaling eet je als deelnemer lekkere, verse producten, je geeft de professionele tuinder bestaanszekerheid en werkt mee aan het voortbestaan van duurzame landbouw. Je deelt dus ook mee in het landbouwrisico. Valt de oogst mee, dan genieten alle deelnemers daar rechtstreeks van, valt er iets tegen, dan draag je mee met dat risico.

Je draagt zelf bij in de ontwikkeling van de tuin; niet alleen door je financiële bijdrage. Eens per jaar is er een deelnemersbijeenkomst waarin gedeeld wordt hoe het seizoen is verlopen en waar je suggesties kan doen voor verbeteringen. De tuinder beslist wat wel en wat niet door te voeren in het volgende seizoen.

Er worden ontmoetingsmomenten georganiseerd zoals een seizoensopening, meewerkdag of een oogstfeest.

En heb je zin om zelf ook met regelmaat lekker buiten te werken: je kan je aanmelden als vrijwilliger.

Goed om te weten

Wil je spontaan langskomen?
De groente oogst is in principe voor de deelnemers. Maar we telen ook graag in overvloed en niet in schaarste en we houden er niet van als iets verloren gaat. De groente die overblijft gaat naar de Voedselbank in Leiden waar we een samenwerking mee hebben. Heel af en toe bieden we op zaterdag wat te koop aan bij de entree van de tuin.

Bloemen zijn er in de zomer in overvloed. Van eind juni tot de eerste nachtvorst baden we in bloemenweelde. Ook als je geen deelnemer bent, kan je tijdens de openingstijden langskomen om een bos bloemen te plukken. Naast de zelfpluk, kunnen we in deze periode op aanvraag zowel losse bloemen als boeketten verzorgen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. Kijk ook altijd eerst even op de contact pagina of en wanneer we open zijn.

Je bent tijdens openingstijden welkom om een rondje te komen lopen op de tuin. Buiten de openingstijden willen we graag lekker door kunnen werken, dus het is fijn als je die tijden respecteert. Wil je graag met een groep langskomen voor een rondleiding. Ook daarover kan je ons mailen.

Biologisch keurmerk
Wij telen volgens biologische principes en sinds 2022 (na een omschakelperiode van twee jaar) zijn we ook daadwerkelijk biologisch gecertificeerd. Meer info over het biologisch keurmerk, vind je hier.
Zo’n twintig jaar geleden is het perceel waar Bij Mei gevestigd is gebruikt is voor gangbare bloementeelt. Uit bodemonderzoek is gebleken dat er geen residuen van eerder gebruikte bestrijdingsmiddelen meer in de bodem te vinden zijn. Daar zijn we uiteraard heel erg blij mee en we kunnen dus met een gerust hart telen. Uiteraard blijft het belangrijk om je groenten goed te wassen voordat je ze opeet of verwerkt.

De Bij
De naam van Bij Mei is niet voor niets gekozen. Bij Mei wil namelijk een steentje bijdragen aan een gezonde leefomgeving voor de bij en andere bestuivende diersoorten. In ons landschap hebben zij het zwaar. Daarom zorgen we ook voor gifvrij voedsel voor hen. We telen extra bloemen zodat we niet alles hoeven te gebruiken, zaaien wilde inheemse bloemenmengsels in en zorgen dat er zo lang mogelijk wat voor ze te eten is door te streven naar een volledige ‘bloesemboog’, een verzameling bloemen die de hele vliegtijd van insecten overlappen. Ook zorgen we voor plekjes om te nestelen zoals takkenrillen rondom de tuinderij. Buurtgenoot Coen heeft meerdere bijenhotels voor ons geplaatst voor nog meer mogelijkheden. Kijk ook hier voor het project Bloemenparadijs Bijpoort.

Wij zijn super blij dat de Gemeente Zoeterwoude zich hier ook actief mee bezighoudt. Lees hier meer.

Klein maar fijn
We starten klein maar fijn. In de toekomst willen we graag nog meer mensen blij maken met groente en bloemen en wellicht ook kleinfruit en eitjes van onze eigen kippen gaan aanbieden. We blijven een kleinschalige tuinderij waar iedereen elkaar kent.

Bij Mei

Zelfoogsttuin op de kaart