Hoe wij werken

Bij Mei is een zelfoogsttuin. Wij telen groenten, bloemen en fruit voor onze lokale gemeenschap. Als deelnemer kom je zelf naar de tuin om te oogsten. Verser kan echt niet èn je ervaart hoe alles groeit en bloeit.

In het kort

Bij Mei teelt op natuurvriendelijke wijze groenten en bloemen van het seizoen. Je kan deelnemer worden van de tuin en vervolgens wekelijks verse groenten en bloemen komen oogsten. Hoe dat werkt?

 • Je betaalt voor aanvang van het oogstseizoen jouw oogstaandeel vooruit
 • Het streven is om van mei tot november een gevarieerd, seizoensgebonden aanbod te verzorgen
 • Je krijgt van ons bericht vanaf wanneer je kan komen oogsten
 • Als het oogstseizoen is gestart, sturen we wekelijks een oogstbericht met wat er die week te oogsten is
 • Je komt één keer per week, tijdens de openingstijden, zelf oogsten (en krijgt daarvoor instructies van de tuinder)
 • Je gaat met gemiddeld 5 groenten en/of een schitterend geplukt boeket naar huis
 • Er wordt jaarlijks een oogstfeest en een deelnemersbijeenkomst georganiseerd waar de tuinder inzage geeft in het reilen en zeilen van de tuin


Wat zijn de voordelen voor jou?

 • Je oogst knetterverse groenten en bloemen, verser dan dit krijg je het niet
 • Je eet gezonde groenten zonder bestrijdingsmiddelen en hebt rechtstreeks contact met de tuinder
 • Je doet kennis op van ecologisch geteelde seizoensgroenten
 • Je bent iedere week even lekker buiten en ontmoet andere mensen op de tuin


CSA oftewel gemeenschapslandbouw

Bij Mei werkt volgens het CSA (Community Supported Agriculture) systeem; oftewel gemeenschapslandbouw. CSA bedrijven telen met respect voor de natuur en het ecologisch evenwicht, voor lokale consumenten. Door je voorafbetaling eet je als deelnemer lekkere, verse producten, je geeft de professionele tuinder bestaanszekerheid en werkt mee aan het voortbestaan van duurzame landbouw. Je deelt dus ook mee in het landbouwrisico. Valt de oogst mee, dan genieten alle deelnemers daar rechtstreeks van, valt er iets tegen, dan draag je mee met dat risico.

Omdat je bijdraagt in de werking heb je ook inspraak. Eens per jaar is er een deelnemersbijeenkomst waarin gedeeld wordt hoe het seizoen is verlopen en waar je suggesties kan doen voor verbeteringen. De tuinder beslist wat wel en wat niet door te voeren in het volgende seizoen.

Er worden regelmatig ontmoetingsmomenten georganiseerd zoals een seizoensopening, meewerkdag of een oogstfeest.

En heb je zin om zelf ook met regelmaat lekker buiten te werken: je kan je aanmelden als vrijwilliger.

Goed om te weten

Wil je spontaan langskomen?
De oogst is in principe voor de deelnemers. Maar we telen ook graag in overvloed en niet in schaarste en we houden er niet van als iets verloren gaat. De groente die overblijft gaat naar de Voedselbank in Leiden waar we een samenwerking mee hebben. Heel af en toe bieden we op zaterdag wat te koop aan bij de entree van de tuin.

Van eind juni tot de eerste nachtvorst baden we in bloemenweelde. Ook als je geen deelnemer bent, kan je tijdens de openingstijden langskomen om een bos bloemen te plukken. Naast de zelfpluk, kunnen we in deze periode op aanvraag zowel losse bloemen als boeketten verzorgen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. Kijk ook altijd eerst even op de contact pagina of en wanneer we open zijn.

Je bent tijdens openingstijden welkom om een rondje te komen lopen op de tuin. Buiten de openingstijden willen we graag lekker door kunnen werken, dus het is fijn als je die tijden respecteert.

Keurmerk
Wij telen volgens biologische principes, maar mogen onze gewassen nog niet zo noemen. We zitten momenteel in de omschakelperiode. Meer info over het biologisch keurmerk, vind je hier.
Intussen hebben we onze grond laten testen omdat deze zo’n twintig jaar geleden gebruikt is voor gangbare bloementeelt. Uit de test is gebleken dat er geen residuen van eerder gebruikte bestrijdingsmiddelen meer in de bodem zitten. Daar zijn we uiteraard heel erg blij mee en we kunnen dus met een gerust hart telen.

De Bij
De naam van Bij Mei is niet voor niets gekozen. Bij Mei wil namelijk een steentje bijdragen aan een gezonde leefomgeving voor de bij en andere bestuivende diersoorten. In ons landschap hebben zij het zwaar. Daarom zorgen we ook voor gifvrij voedsel voor hen. We telen extra bloemen zodat we niet alles hoeven te gebruiken, zaaien wilde inheemse bloemenmengsels in en zorgen dat er zo lang mogelijk wat voor ze te eten is door te streven naar een volledige ‘bloesemboog’, een verzameling bloemen die de hele vliegtijd van insecten overlappen. Ook zorgen we voor plekjes om te nestelen zoals takkenrillen rondom de tuinderij. Buurtgenoot Coen heeft meerdere bijenhotels voor ons geplaatst voor nog meer mogelijkheden.

Wij zijn super blij dat de Gemeente Zoeterwoude zich hier ook actief mee bezighoudt. Lees hier meer.

Klein maar fijn
We starten klein maar fijn. In de toekomst willen we graag nog meer mensen blij maken met groente en bloemen en zelfs kleinfruit en eitjes van onze eigen kippen aanbieden. En wie weet kunnen we zelfs een kas bouwen om ons eigen plantgoed op te kweken en het oogstseizoen te verlengen.

Bij Mei

Zelfoogsttuin op de kaart