Nominatie Persoon van het Jaar

Nominatie Persoon van het Jaar

Aan het einde van 2022 bereikte ons het nieuws dat tuinder Mariska is genomineerd voor de Persoon van het Jaar door het Leidsch Dagblad. Mensen uit de Leidse regio die zich in het afgelopen jaar op een bijzondere manier verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Wat een verrassing en wat een enorme eer!

Deelnemer en vrijwilliger Aletta van ‘t Hoog schreef een mooi stuk naar aanleiding van de nominatie:

Als één van de 40 vrijwilligers van Bij-Mei was ik blij verrast met de nominatie van Mariska Verhulst als Persoon van het jaar 2022. Ik voeg graag de ervaring van deelnemers en vrijwilligers toe aan de informatie, die over haar en de biologische zelfoogsttuin Bij-Mei te lezen is in de krant van 28 december.

Met haar initiatief draagt Mariska concreet bij aan klimaatverandering en gemeenschapszin in de Leidse Regio!

In 2020 heeft Bij-Mei bijna honderd monden gevoed, in 2021 waren dat er al 235 en dit jaar zelfs 306. En er is nog steeds een wachtlijst om deel te nemen. Hieruit blijkt de grote belangstelling voor vers seizoensvoedsel van eigen bodem. Niet alleen om het te eten, ook om’t te zien groeien en het zelf uit de grond te halen. Oud en jong krijgen zo weer direct contact met de aarde, die we nodig hebben om te leven.

Mariska verstaat de kunst om het gevarieerde team vrijwilligers zo te begeleiden, dat je je gewaardeerd voelt en al doende leert hoe het moet. Je werkt samen en bij het oogsten deel je de overvloed van een goede oogst, maar ook de schaarste als het tegenzit.

Op Bij-Mei voel je je verbonden met de plek, de mensen, de gewassen en de dieren!

Mariska is open over haar bedrijfskeuzes en de financiën. Ook evalueert ze jaarlijks zorgvuldig met de deelnemers, stagiaires en vrijwilligers. Dit jaar heeft ze het biologisch keurmerk (SKAL) gekregen.

Ze zoekt aansluiting bij andere groeperingen: De Leidse Ekklesia, die 45 voedselbank pakketten voor hun rekening nemen, het Bloemenparadijs Bijpoort (een project om bewoners te stimuleren om meer biodiversiteit te creëren voor bestuivende insecten), de Warmonderhof, opleiding voor biodynamische land – en tuinbouw. Bij-Mei is een erkend leerbedrijf en heeft stagiaires.

Met Bij-Mei heeft Mariska Verhulst een plek gecreëerd die het bewustzijn over voedsel, biodiversiteit en een gezonde bodem vergroot. Waar mensen dichtbij huis voedsel verbouwen, zelf oogsten en elkaar ontmoeten.

Aletta van ’t Hoog,

vrijwilliger Bij-MeiDeze nominatie zorgt ervoor dat we nog meer mensen kunnen bereiken met ons verhaal. En hopelijk volgend jaar nog meer groenten kunnen telen voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Hier vind je alle genomineerden, die stuk voor stuk iets bijzonders doen voor onze omgeving. Stemmen kan ook via deze link t/m 15 januari.