Mooie stad platteland samenwerking

Mooie stad platteland samenwerking

Vorige zomer kwam ik in contact met Peter Klapwijk, oud tuinder en ondernemer in de duurzame landbouw. Hij kwam eens een kijkje nemen op de tuin, omdat zijn nichtje Eva daar dat voorjaar lid was geworden en enthousiast over Bij Mei vertelde.

Peter maakt onderdeel uit van de werkgroep duurzaamheid van de Ekklesia Leiden, een oecumenische geloofsgemeenschap verbonden aan de Universiteit en Hogeschool. De Ekklesia onderneemt veel maatschappelijke projecten en exploreert vanaf 2020 het thema duurzame ontwikkeling waarbij voedsel en ons omringende agrarische landschap een belangrijk aandachtspunt is. De Ekklesia zocht naar mogelijkheden om duurzame initiatieven te stimuleren en daarvan te leren.

Peter nodigde me uit om een keer aan te sluiten bij een brainstormsessie over dit thema en pastor Christiane kwam langs om een leuk interview met mij op te nemen op de tuin. We bleken elkaar te vinden in het doorvertellen en ‘vermaatschappelijken’ van het verhaal over andere manieren van duurzaam en gezond voedsel produceren.

We besloten te onderzoeken hoe we samen kunnen werken. En daar is al een heel mooi concreet project uit voortgekomen. De Ekklesia is een actie gestart om twintig Bij Mei groenteabonnementen door leden van de gemeenschap te laten sponsoren aan de voedselbank in Leiden.Armoede betekent meestal ook minder gezonde en verse voeding en daarom gaan we wekelijks Bij Mei groenten oogsten en naar de voedselbank brengen. Die 100 porties groenten lijken wellicht een druppel op een gloeiende plaat, maar waarom niet klein beginnen!

Twintig nieuwe Bij Mei deelnemers zijn dus mensen uit Leiden die afhankelijk zijn van de voedselbank. We hopen deze mensen uiteraard ook te leren kennen, maar weten op dit moment nog niet of dat lukt. Wie weet kunnen we hen uitnodigen op de tuin deze de zomer, want we zouden het natuurlijk helemaal fantastisch vinden als ze onderdeel zouden worden van de Bij Mei gemeenschap.

De Ekklesia is gedreven om met dit project een start te maken om de productie van gezond voedsel uit de eigen directe omgeving te stimuleren. Voor mij persoonlijk als tuinder en als voorvechter voor een duurzamere wereld ook een belangrijke stap. We leggen hiermee een mooie verbinding tussen stad en platteland en maken het kringetje rondom de tuin weer een stuk groter.

Wordt vervolgd!